Warzywa i zioła

02

Nawozy do Warzyw i Ziół

W zakładce nawozy do warzyw i ziół znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, aby Twoje rośliny rosły zdrowo, bujnie i obficie owocowały. Nawozy są kluczowym elementem w procesie uprawy warzyw i ziół, zapewniając niezbędne składniki odżywcze, które sprzyjają silnemu wzrostowi i obfitemu plonowaniu.

W zależności od rodzaju uprawy – uprawa w gruncie, uprawa pod osłonami czy uprawa w pojemnikach – dobieramy nawozy, które mają za zadanie dostarczyć optymalną dawkę składników pokarmowych. W związku z tym proponujemy szeroką paletę nawozów:

Nawozy wieloskładnikowe do warzyw i ziół

Nawozy wieloskładnikowe opierają się w głównej mierze na azocie, fosforze i potasie. Do tej grupy zaliczamy np. Gardenstart nawóz uniwersalny o niskiej zawartości chlorków, a także Nawóz na pomidory i paprykę do stosowania również pod osłonami; są to nawozy w formie granulatu, które rozsypujemy wokół uprawianych warzyw i ziół; aby poprawić proces przyswajania składników, warto wymieszać nawóz z wierzchnią warstwą ziemi, a następnie podlać uprawy.

Nawozy jednoskładnikowe do warzyw i ziół

Nawozy jednoskładnikowe uzupełnią niedobór konkretnego pierwiastka, np. Siarczan potasu rozpuszczalny, Siarczan potasu granulowany, Saletra wapniowa granulowana, Polifoska Plus, Mocznik, Superfosfat wzbogacony, Saletra potasowa nawozowa, Saletrzak, Siarczan amonu, Siarczan magnezu, Saletra wapniowo-amonowa; są to nawozy, których aplikację powinno poprzedzić badanie gleby, aby ocenić jej zasobność w składniki pokarmowe; przenawożenie może bowiem bardziej zaszkodzić, aniżeli pomóc; bardzo często niedobory konkretnego pierwiastka możemy ocenić na podstawie oznak niedoborów na liściach, łodygach, czy owocach, które ulegają przebarwieniom, zniekształceniom, a wzrost rośliny zostaje zahamowany.

Nawozy organiczne do warzyw i ziół

Nawozy organiczne pochodzenia zwierzęcego pozbawione są patogenów i chwastów, a ich stosowanie zdecydowanie zwiększa zawartość próchnicy w glebie i wyrównuje pH. Do grupy nawozów organicznych do warzyw i ziół zaliczamy m.in. Obornik bydlęcy granulowany, Obornik granulowany, Obornik koński granulowany czy Obornik kurzy granulowany; do upraw szklarniowych w początkowym okresie sezonu polecamy Obornik koński, który podnosi temperaturę podłoża i sprawia, że młoda rozsada ma optymalne warunki termiczne do wzrostu.

Nawozy ekologiczne do warzyw i ziół

Nawozy ekologiczne marki EKO START to grupa nawozów organiczno-mineralnych, których stosowanie jest bezpieczne dla upraw, ponieważ nie ryzykujemy przenawożeniem, a plony są wolne od chemicznych zanieczyszczeń. W naszej ofercie znajdziecie Nawóz do warzyw i ziół czy Nawóz do pomidorów i papryki.

Nawozy płynne do warzyw i ziół

Nawozy płynne doskonale sprawdzą się w nawożeniu warzyw i ziół uprawianych w donicach na domowym parapecie, a także na tarasie czy balkonie. Aplikacja jest niezwykle łatwa, ponieważ wystarczy odmierzyć odpowiednią ilość za pomocą nakrętki i rozcieńczyć w konewce z wodą. Tak przygotowaną odżywką podlewamy warzywa i zioła w donicach. W naszej ofercie znajdziecie: płynny Nawóz uniwersalny, płynny Nawóz do pomidorów i papryki, Kompost garden.

Nawozy rozpuszczalne do warzyw i ziół

Nawozy rozpuszczalne to nawozy krystaliczne, które aplikujemy w postaci roztworu wodnego. Są one bardzo wydajne, ponieważ saszetka 250 g nawozu wystarczy na przygotowanie 250 litrów roztworu do podlewania. W związku z tym ten typ nawozów do warzyw i ziół jest często wybierany przez osoby, które uprawiają warzywa i zioła w pojemnikach na tarasach balkonach, a także w małych przydomowych ogródkach. Bardzo dużą popularnością cieszy się rozpuszczalny Nawóz do pomidorów i papryki, który jest stosowany już na etapie siewu i rozsady, co pozwala roślinom na prawidłowy rozwój już na początkowym etapie. Dzięki takim nawozom, rozsada przygotowana własnymi siłami będzie nie tylko zdrowsza, ale również szybciej będzie się regenerowała po uszkodzeniach, np. na skutek działania insektów.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą i do zakupu naszych nawozów w sklepie gardenstart.pl.