Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Saletra potasowa nawozowa
Skład
Azot 13,5% (N), Potas 45% (K₂O)
Dostępna gramatura
Zalety
- odpowiedni do warzyw
- roślin sadowniczych i ozdobnych
- dostarcza dużą dawkę potasu
- korzystny wpływ na system korzeniowy
- nie zawiera chlorków
- może być stosowana do płynnego nawożenia
Dowiedz się
więcej o nawozie
Saletra potasowa to całkowicie rozpuszczalny nawóz, idealny do stosowania fertygacyjnego (poprzez systemy nawadniające) oraz do nawożenia dolistnego. Nawóz jest powszechnie stosowany do roślin uprawianych pod osłonami takich jak pomidory, czy ogórki. Jest on, bowiem źródłem potasu i azotu, które są niezbędnymi składnikami odżywczymi dla roślin. Może być stosowany przez cały rok, w gruncie od kwietnia do września. Sprawdza się w uprawie warzyw, roślin sadowniczych, jagodowych, a także ozdobnych.
Kiedy stosować produkt?
Dawkowanie
Doglebowo: 1 – 3 kg/100 m2 w zależności od rodzaju uprawy
Nawożenie dolistne: oprysk w stężeniu 1-2,5%
(1 – 2,5 kg/100 l wody)
Sposób stosowania
Nawożenie doglebowe
50 g nawozu równa się zawartości jednej garści.
Rozsyp odpowiednią ilość wokół roślin.
Wymieszaj z wierzchnią warstwą gleby.
Podlej rośliny od dołu.
Nawożenie dolistne
50 g nawozu równa się zawartości jednej garści.
Przygotuj roztwór do oprysku roślin, biorąc pod uwagę gatunek roślin,
jak i ich kondycję. Odpowiednią ilość saletry potasowej wymieszaj
z wodą. W celu przygotowania roztworu 1-2,5% należy użyć 1 – 2,5 kg
saletry potasowej na 100 l wody.
Wykonaj oprysk roślin.
Dolistne dokarmianie roślin można prowadzić równocześnie z zabiegami
ochrony roślin, mieszając saletrę potasową z pestycydami.