Mszyca atakuje rośliny balkonowe. Sprawdź, co robić!
Czas na działanie
Jeśli macie na swoim balkonie pelargonie, werbeny, lobelie czy fuksje, to w tym roku radzimy mieć zawsze pod ręką cebulę, czosnek, pokrzywę – rada skierowana zwłaszcza do właścicieli ekoogródków. Skąd taki pomysł? Otóż wysyp mszyc, który obserwujemy w ogrodach jest przytłaczający. Na młodych pędach, blisko kwiatostanów lub na pąkach można dostrzec owady na długich nogach w kolorze żółtym, zielonym, kremowych, czarnym bądź pomarańczowym, które wręcz oblepiają roślinę. Żerowanie mszyc czyni znaczne szkody, doprowadzając bardzo często do osłabienia rośliny, więdnięcia, a w sytuacji, gdy nie podejmiemy próby zwalczania szkodnika, roślina będzie zamierała.
Ponieważ mszyce rozmnażają się bardzo szybko, równie szybka musi być nasza reakcja. Jeśli stosujemy środki chemiczne, pamiętajmy, aby oprysk przeprowadzić wieczorem. Naprzemiennie, w razie konieczności, stosujmy preparaty – zawsze zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ekologiczna alternatywa
Jednak właścicielom ekoogródków polecamy wspomniane na początku: pokrzywy, cebule i czosnek. Poniżej przedstawiamy krótkie receptury, które pomogą nam w walce ze szkodnikami. Pamiętajmy jednak, że silna i zdrowa roślina zdecydowanie łatwiej poradzi sobie z zagrożeniem. Dlatego tak ważne jest systematyczne nawożenie roślin, najlepiej odpowiednio zbilansowanymi nawozami. Takim produktem jest chociażby rozpuszczalny Nawóz do kwiatów balkonowych i ogrodowych marki Ogród Start.
Z pewnością zwiększy on nasze szanse w walce z insektami, sprawiając, że nawet rośliny doniczkowe będą pełne witalności i poradzą sobie również w sytuacji, gdy zamiast środków chemicznych zwalczających mszyce zastosujemy preparaty domowej roboty.
Domowe sposoby na walkę z mszycami
Wyciąg z czosnku | Wywar z cebuli | Wyciąg z pokrzyw |
1. 200 g roztartych ząbków zalać 10 l wody 2. Zostawić na 24 godziny. Gotując wyciąg przez 20 minut, otrzymamy wywar. Wywar i wyciąg stosujemy bez rozcieńczania. Należy go zużyć w ciągu jednego dnia. Skuteczne również na inne insekty i choroby. | 1. 5 g pociętej cebuli zalać 10 l wody 2. Gotować przez 30 minut. Wywar stosujemy bez rozcieńczania. Możemy go przechowywać przez 3-4 miesiące w szczelnie zamkniętych butelkach w ciemnym miejscu. Skuteczny również w przypadku chorób grzybowych. | 1. 1 kg roślin zebranych przed kwitnieniem zalać 10 l wody 2. Zostawić na 24 godziny. Stosować bez rozcieńczania. Jeśli powyższy wywar zostawimy na dwa-trzy tygodnie to otrzymamy gnojówkę. Przez ten czas roztwór mieszamy i czekamy aż stanie się finalnie klarowny. Taką gnojówkę przed zastosowaniem należy rozcieńczyć: 0,5 l roztworu mieszamy z 10 l wody. Gnojówkę można przechowywać przez 1-2 miesiące. |
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą – sezon w pełni, więc apetyt roślin na składniki pokarmowe rośnie każdego dnia! [oferta]